Csontsűrűség

Árjegyzék

CSONTSŰRŰSÉG MÉRÉSE       2000 din

Amennyiben a Megelőzés alapítvány által támogatott szűrővizsgálaton vesz részt, úgy a mérés ingyenes.

Szűrővizsgálatok

A csontritkulás a csontok általános megbetegedése, amely a csontképződés lelassulása miatt a csontozat mennyiségének csökkenésével és minőségének romlásával jár.Ez miatt a csontok törékenyebbé válnak.Néma kórnak is nevezik,mert tünetei nincsenek, csak a csontok kisebb trauma miatti törése hívja fel rá a figyelmet.Kialakulásának okai:

életkor:30 éves kor után megindul a csontok leépülése,a csontritkulás akkor indul, ha a folyamatos csontépülés üteme kisebb , mint a lebomlása.

hormonok változása: a nemi hormonoknak a csontépülésben nagy a szerepe, ezért azok csökkenése hajlamosít a csontritkulásra, ami gyakoribb a nőknél, mivel a női nemi hormonnak nagyobb a hatása a csontépítésben

különbözőbetegségek(koplalás,cukorbetegség,pajzsmirigybetegség,gyomorbetegségek,stb),gyógyszerek, öröklődés, alkohol túlzott fogyasztása, dohányzás ,mozgásszegény életmód.

Diagnosztizálása a csontsűrűség mérésével történik. Kétféle módszer elfogadott: az un. DEXA – röntgenes mérés, valamint az ultrahanggal történő mérés.

Mivel döntő a fiatalkori csontminőség,ezért a megelőzés fontos tényezői a D vitaminban és kalciumban gazdag táplálkozás, rendszeres testmozgás, egészséges életmód.A másik fontos tényező a csontsűrűség mérése már fiatal korban is , hogy tudjuk , milyen a csontunk minősége.A megelőzést már fiatal korban kell kezdeni,mert ha a csontok leépülése már megindult , akkor már csak lassítani lehet a folyamatot a  gyógyszerekkel.

Rendelőnkben ultrahangos csontsűrűségmérést végzünk. A vizsgálat az alkaron és az alsó lábszáron történik, mindössze pár percig tart,veszélytelen és fájdalommentes. a z eredmény azonnal elemezzük és a páciens megkapja a kezelési utasításokat.Amennyiben az eredmény kóros, úgy dolgozik endokrinológus szakorvos is, aki a további kivizsgálásokat és kezelést javasolhatja.

A méréseket minden nap munkaidőben  8-12 óra, ill.délután 15 -18 óra között végezzük, előzetes bejelentkezés nem szükséges.