Ultrahang

Árjegyzék

MELLULTRAHANG 2000 din
PROSZTATA ÉS HÚGYUTI ULRAHANG 2000 din
FELSŐHASI ULTRAHANG

PAJZSMIRIGY ULTRAHANG

 

2000 din

2000 din

 

NYAKI ULTRAHANG – DOPPLER

LÁBEREK VIZSGÁLATA – DOPPLER

2500 din

2500 din

Orvos

BERTA SZABÓ dr ANIKÓ  –  NYAKI ÉR UTRAHANG   –   bejelentkezni  személyesen vagy a 024/876-454 telefonszámon

KARH dr ADELHAJT  –  Hétfőtől-  Péntekig   8.00-12.00 , délután  15-18 óra

Általános leírás

A hasi ultrahangvizsgálat olyan képalkotó eljárás, melynek során a hasüregi és kismedencei szerveket vizsgálják, nem elsősorban az üreges szerveket, vagyis nem a gyomrot és a beleket, hanem a májat, epehólyagot, hasnyálmirigyet, lépet és veséket, a kismedencében pedig a húgyhólyagot, a méhet, a petefészkeket és férfiaknál a prosztatát. A hasüregben futó nagyobb erekről, valamint a hasi főverőér mellett található nyirokcsomókról is vélemény alkotható.

Rendszerint hasi fájdalmak okát keresik vele, de epe- és vesekövek, húgyúti kövek, a különböző szervek megnagyobbodása is kimutatható vele. Daganatos betegségek májáttétei, hasüregi folyadék- vagy gennygyülemek, vérzések mutathatók ki a segítségével
Emlő (mell), ultrahang vizsgálat

A felnőtt életkori nők életében gyakori, de csaknem mindenkinek vannak emlő panaszai élete során. A hormonálisan aktív életkort elérve 13-16 éves kor – az életkori sajátosságoknak megfelelően, egészen az élettartam végéig jelentkezhetnek emlő, mell panaszok. A panaszok megismerésére a tapintással végzett és a panaszokat értékelő panaszok előzmények ismeretében sem lehetséges azok biztos okát felderíteni. Bármely életkorban, az emlő panaszok megítélésére az emlő állományáról, mell ultrahang vizsgálatot – képet – kell készíteni. 35 éves életkor alatt a rosszindulatú betegségek elég ritkák. Ebben a korosztályban általában jóindulatú folyamatok a leggyakoribbak: ·cysták ·fibroadenomák ·emlőfájdalom hátterében felfedett mastopathia. Ezek biztos felismerése is mell ultrahang vizsgálattal történik. 35 év felett az életkor emelkedésével a rosszindulatú emlő betegségek gyakorisága emelkedő. 45-65 életév között a leggyakoribb és 35. életév felett mindig gondolni kell erre. Az emlők vizsgálata eltérő technikával történik a különböző életkorokban, amelynek több oka is van. 16-35 éves hölgyeknek az alapvizsgálata, az emlő (mell) ultrahang vizsgálat. Ennek elsődleges oka az, hogy a fiatal emlőszövet sugár elnyelő képessége magas, ezért nem vizsgálható ideálisan sugárforrással végzett mammográfiával. Az sem közömbös, ha feleslegesen sugárterheléssel végzett emlő vizsgálatot, mammográfiát végzünk, mert egy nő életében – ha a szűrő vizsgálatokat is beszámítjuk – akár 20-25 vizsgálatra is szüksége lehet. Összességében már jelentős sugárterhelést okoz, amely a rosszindulatú daganatok kialakulásában kockázati tényező lehet. Ne felejtsük, a női emlődaganatok a leggyakoribb daganatok a nők körében. A fentiek miatt 35 év alatt bármely emlő panasz esetén ·fájdalom ·tapintási eltérés ·alaki eltérés ·bimbó váladékozás stb. alapvizsgálat az emlő, mell ultrahang.

Pajzsmirigy ultrahangvizsgálata

Olyan képalkotó eljárás, melynek során a pajzsmirigy állományát és a nyak képleteit (ereket, nyirokcsomókat) vizsgálják.

Rendszerint a pajzsmirigy göbös elváltozásait és cisztákat (folyadékkal telt tömlő) keresnek vele. Daganatos betegségek nyaki nyirokcsomóáttétei is kimutathatók a segítségével.

Prosztataultrahang

A prosztata (dülmirigy) húgyhólyag alatt, a hólyag és a végbél között helyezkedik el, két lebenyével közrefogja a húgyhólyagból a külvilágra vezető húgycsövet. Kismedencei ultrahang elvégzésekor, diagnosztizáljuk a prosztata állapotát. Ez a vizsgálat teljesen fájdalommentes.

Fiatal uraknál (18-40 életévig) a prosztata leggyakoribb rendellenessége a gyulladás (prostitis), idősebb korosztályban jóindulatú prosztata túltengés, megnagyobbodás (prosztata hypertrophia), amely a két lebenye között haladó húgycsőre ilyen esetben nyomást gyakorol, amivel nehezítheti a húgyhólyag kiürülését, a vizelést.

Első tünet, hogy a vizelet inger esetén nehezebben indul, az ürülő vizeletsugár erőssége csökken, vizelés befejeztével a „kiürülés” érzése nincs meg. A prosztata ultrahangos szűrővizsgálatával, annak mérete pontosan meghatározható, vizelést követően ellenőrizhető, hogy a húgyhólyagból a vizelet kiürült-e teljesen.

50 év felett sajnálatosan a prosztata rosszindulatú daganat sem ritka. A prosztata ultrahang szűrvizsgálata a szerkezetére nézve is adhat felvilágosítást. Rosszindulatú folyamat gyanúja esetén vérvételt kell végezni úgynevezett PSA (prosztata specifikus antigén), amely kóros értéke alátámaszthatja a diagnózist. A prosztata ultrahangos szűrővizsgálata a hasi ultrahang szerves része, szűrés esetében férfiakon, de 40 év felett időszakos célirányos vizsgálata – szűrés jelleggel vérvétellel kiegészítve kétévente javasolható.

A színes doppler (color-doppler) ultrahangvizsgálatok

A különböző érstruktúrákról (az artériákról és a vénákról), valamint az egyes szervek keringési viszonyairól nyújt információt.
Általa vizsgálhatók az alsó és felső végtag artériái és vénái, a nyaki erek (mint például az artéria carotisok és vertebralisok – az agyat ellátó artériák), a hasi erek (a vese, a máj, a lép erei, a hasi aorta). Kimutathatók a különböző érszakaszok szűkületei és elzáródásai. Egyes kórképek, tumorok esetén az érintett szövetek vérellátása megváltozhat, ami egyrészt jellemző lehet az elváltozásra, másrészt hasznos információval szolgál a sebész számára, amennyiben műtéti beavatkozás kerül szóba.

A vizsgálat megmutatja a nyaki vagy végtagi nagyartériák lefutását, falának vastagságát, a belső felszínen lévő felrakódások nagyságát, összetételét. A különböző érszakaszokon mérhető az áramlási sebesség. A sebesség paraméterekből következtetni lehet a szűkület mértékére.

A vizsgálat az ultrahangkészülék segítségével azonosított érszakaszok területén, a Doppler-elv alapján méri az áramlási sebességet.

A mért szűkületek csak a valószínűsíthető százalékos értéket jelentik. Amennyiben a szűkület olyan fokú, hogy érműtét szükségessége merül fel, mindenképpen elvégzik az érfestést is.

Vizsgálatok

MELL  ULTRAHANG

PAJZSMIRIGY  ULTRAHANG

PROSZTATA  ULTRAHANG

NYAK  ULTRAHANG

HASI ULTRAHANG

NYAKI EREK ULTRAHANG VIZSGÁLATA

SZIVULTRAHANG